Dokuvecka v 1.2

Skrev jag att recension skulle komma på Jean-Michel Basquiat: A radiant child? Man är väl inte sämre än vad man lovar. Så det ska ni få. Fast.. Ni får ändå vänta lite till. Den oscarsnominerade dokumentärfilmen Exit through the gift shop kommer före.

I My Kid Could Paint That skrev jag om hur filmen blev riktigt bra först när man märkte att projektet ändrade form från grundidén och utvecklades till något helt annat. Exit Through The Gift Shop fullständigt pulviserar tanken om att ett filmprojekt inte är utvecklande och töjbar i sin form även när själva utförandet har börjat.

Filmen börjar med att Banksy, filmens regissör och en av världens största gatukonstnärer, berättar om en fransman som ville göra en dokumentär om just honom men misslyckas samtidigt som Banksy fann fransmannen såpass fascinerande att han förvandlade originaldokumentären om street-artens världs till en dokumentär om den här speciella mannen istället.

Thierry Guetta, som sagt fransman, som är fullständigt besatt av att filma. Det spelar ingen roll vad han gör han har alltid en filmkamera med sig som rullar. Ända sedan barnsben har Guetta gått omkring med en filmkamera på sin axel och filmat precis allt han har sett och varit med om. Så en dag när han besöker sin familj i Frankrike upptäcker han att hans egen kusin är en gatukonstnär av stora mått i hemlandet. Han blir intresserad och börjar följa honom när han går ut på gatan i natten för att trycka dit sin konst. Guettas intresse börjar bli en besatthet och till slut är han inte nöjd med att filma sin kusin. Han vill filma fler gatukonstnärer, annan gatukonst. Han vill ha mer.

Och mer får han. När, till slut, Banksy ber honom att färdigställa materialet han har samlat på sig i flera år blir resultatet 90 minuter skränig musikvideotrailer. Otittbart. Banksy tar då saken i egna händer eftersom han ser att det finns mkt bra film, men som har använts på fel sätt. Han ber Guetta att göra sin egen gatukonst medan han själv ska klippa klart filmen.  

Guetta tar Banksys ord på fullaste allvar och börjar lansera de största gatukonstevenemanget som någonsin skådats.

Från att börja med Guetta bakom kameran med Banksy som huvudrollsinnehavare skiftar de båda personerna roller mitt i filmen. Banksy blir regissör och Guetta blir huvudrollsinnehavare.

Efter att filmen kom ut och fick sin Oscarsnominering, har många ifrågasatt filmens autencitet. Finns Guetta på riktigt eller är allt bara ännu ett verk av den, fortfarande, mystiske Banksy?

Oerhört fascinerande resultat om en man vars galenskap knappt går att sätta ord på. Se filmen. Bli fascinerad. Bli konfunderad. Och till slut, njut av härlig gatukonst.

Eli Cisneros SetterwallKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0