"You just fulfilled the first rule of law enforcement: make sure when your shift is over you go home alive"




Mellan 1920-1933 rådde det spritförbud i USA. Det var olagligt att både sälja och konsumera alkohol. Även om det till stor del förhindrade att gemene man drack alkohol så fanns det fortfarande en väldigt stor marknad för drycker med alkohohalt. Det gjorde att det skapades ett stort nät med kriminella nätverk som smugglade sprit över landet och tjänade stora summor på förbudet. I Chicago regerade Al Capone nästan som högsta styre i staden pga att han kunde tillhanda den populära produkten. Domare, poliser, statstjänsteman. De flesta kunde köpas och mutas. I pressen utpekades Capone mer som en affärsman som värnade om folket och dess behov än som den fullfjädrade gangster, som låg bakom många människors död, han var. Capone ägde Chicago.

Mellan 1920-1933 rådde det spritförbud i USA. Det var olagligt att både försälja och konsumera alkohol. Även om det till stor del förhindrade att gemene man drack alkohol så fanns det fortfarande en väldigt stor marknad för drycker med alkohohalt. Det gjorde att det skapades ett stort nät med kriminella nätverk som smugglade sprit över landet och tjänade stora summor på förbudet. I Chicago regerade Al Capone nästan som högsta styre i staden pga att han kunde tillhanda den populära produkten. Domare, poliser, statstjänsteman. De flesta kunde köpas och mutas. I pressen utpekades Capone mer som en affärsman som värnade om folket och dess behov än som den fullfjädrade gangster, som låg bakom många människors död, han var. Capone ägde Chicago.
En federal agent som jobbade på en byrå särskilt skapad för spritförbudet hade tröttnat. Elliot Ness handplockade ett gäng poliser som inte kunde köpas. Gänget vars enda uppgift var att stoppa Capone började sin kamp. I tidningarna döptes man till "The Untouchables" för att man var just orörbara.
Senare skrev Ness en bok med samma namn som hans brottsbekämpande enhet och 1987 kom således filmen The Untouchables regisserad av Brian De Palma, regissören bakom filmer som Scarface,
ffärsman som värnade om folket och dess behov än som den fullfjädrade gangster, som låg bakom många människors död, han var. Capone ägde Chicago
En federal agent som jobbade på en byrå särskilt skapad för spritförbudet hade tröttnat. Elliot Ness handplockade ett gäng poliser som inte kunde köpas. Gänget vars enda uppgift var att stoppa Capone började sin kamp. I tidningarna döptes man till "The Untouchables" för att man var just orörbara.

Senare skrev Ness en bok med samma namn som hans brottsbekämpande enhet och 1987 kom således filmen The Untouchables regisserad av Brian De Palma, regissören bakom filmer som Scarface och Carlito's Way. Alltså en regissör som kan det här med gangsterfilmer.

När storheter som Armani (kostym), Ennio Morricone (Musik), Robert De Niro och Sean Connery (skådespelare) glider förbi i förtexten som medverkande vet man nästan redan från början att det här är en film som andas kvalité. Och det gör den också. Spelet mellan karaktärerna är bra. Connery vann Oscar för sin birollstolkning av den gamle irländske polisen som är streetsmart och tuff men jävligt ärligt. De Niro, medverkar bara i några få scener men i de scenerna överglänser han allt som oftast sina motspelare. Filmen blev för övrigt också nominerad för bästa musik samt bästa kostym design, så de stora namnen gjorde skäl för sina rykten.

Svagheten i filmen heter Kevin Costner. Han spelar huvudrollen. Problemet är bara att jag ser bara ett enda uttryck i både ansikte och röst. Liten förändring kanske när han skriker men annars känns det bara som yta. Det är lite synd för i övrigt är filmen ett väldigt fint hantverk. Speciellt två scener som bara kan hamna under kategorin ren och skär filmkonst. Första scenen är när Capone skickar en av sina hantlangare för att mörda ur Untouchables. Det är inte ofta man ser sådant fint och avancerat kameraarbete. Spänningen är total i den scenen. Riktigt fin uppbyggd scen. Den andra scenen är en hyllning till trappscenen i Pansarkryssaren Potemkin från 1925 en väldigt skickligt genomförd scen redan då. Här gör De Palma en hyllning som är värd att omnaämnas. Ofantligt bra scen. 

Overall är det en väldigt bra film men som saknar en dimension till i djupet för att verkligen beröra. Jag vill ha lite mer av allt. Jag tror man hade kunnat få ut mer ur den här historien. Men, fortfarande. Väl genomförd produktion som fortfarande håller hög filmteknisk nivå än idag.





Regissör: Brian De Palma
Skådespelare: Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery, Andy Garcia
Land/År: 1987/USA


Trappscenen:http://www.youtube.com/watch?v=sjK6B_CZMKU&feature=related (tyvärr är replikerna dubbade i klippet)


Eli Cisneros Setterwall







Kommentarer
Postat av: Oskar

Jag håller inte med dig alls om att Costner skulle vara dålig. visst det är inte hans bästa roll och inte heller Bryan De Palmas bästa film. Men Ennio Morricone är enligt mig en av filmvärldens bästa kompisitörer någonsin!!!

2011-02-25 @ 14:45:16
URL: http://shaggy.bloggsida.se
Postat av: eliguy

Hos mig har han inget djup i sin gestaltning.

2011-02-27 @ 12:48:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0