"And sometimes when you look into the abyss... the abyss looks back into you. "Jag är inne i en Heath Ledger period. 

The Sin Eater eller The Order som den heter på svenska är en av Heaths mindre kända filmer. Den kom ut 2003 och regisserades av Brian Helgeland som tidigare regisserat den underskattade Payback med Mel Gibson. En film som jag rekommenderar för örigt. En mörk hämdhistoria. Gotta love it. Iallafall. Det verkade som att Brian och Heath vid den här tidpunkten skulle påbörja ett samarbete med många filmer. Tidigare hade de arbetat tillsammas på En Riddares Historia som, när den kom ut 2001, blev en smärre succé. Med i den filmen fanns Shannyn Sossamon, som även är med och medverkar i den här filmen. På pappret såg det bra ut. En välbekant trio som känner varandra med två skådespelare som var på uppgång i sina karriärer. I praktiken blev det helt annorlunda.

Ett problem som Heath hade var att han ville så långt bort ifrån den här stämpeln som Hollywoods nya Golden Boy med ett vackert ansikte som största signum. Hans vilja kan man ju förstå. Men det som blev ett problem ar att han då ibland kunde välja manus som inte var så bra. Enkom för att han ville komma bort från kommersialismen i Drömfabriken. Ibland valde han direkt svaga manus. Ofta blev det bra. Som när han gjorde Lords of dogtown eller den underbart ångestframkallande heroinfilmen Candy. I det här fallet blev det inte bra. Inte alls. 

Filmen handlar om Alex, en ung präst med en naiv rebellisk rock'n'roll aura runt sig, som åker till Rom för att utreda sin gamla mentors plötsligt mystiska död. Väl på plats verkar det som att hans mentor blivit dödad av "the sin eater". En forntida legend som utövar sin makt på jorden genom att ta på sig människors synder och på så sätt låta ondskan härja fritt. Med en annan präst som hjälp, Mark Addy, försöker Alex att hitta "the sin eater" för att sedan döda honom/henne/den/det.

Förutom att manuset är förskräckligt ologiskt i det mesta så gör i princip varje karaktär sina val ytterst märkligt. Dialogen är nästan obefintlig. Jag fick inte en enda gång känslan av att det var två präster som försökte nysta upp ett bibliskt mäktigt mysterium. Det kändes mer som två brittiska småskojare som hamnat i en sits man inte var van vid. Förutom Heath och Shannyn har man anställt ett gäng skådespelare som hör hemma i tvsåpor och reklamfilmer. Inte i seriösare långfilmer. Specialeffekterna ser ut som om dom var gjorda av en gymnasieelev. 

Det värsta är när det kommer två småbarn som stirrar ut karaktärerna för att se läskiga ut. Det är uppenbart att dom är där för att skrämmas. Men varför beter sig då karaktärerna som om man precis sett ett par barn leka på gatan istället för ett par barn som plötsligt förvandlas till demoner?

Ska jag vara helt ärlig tog det mig tre dagar att se den här filmen. Två gånger somnade jag ifrån den. Det är egentligen allt jag hade behövt skriva. Det borde räcka som betyg.


Regissör: Brian Hegeland
Skådespelare: Heath Ledger, Shannyn Sossamon, Mark Addy
Land/År: USA/Tyskland - 2003

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=yHi8YN0sz6I&feature=related

Eli Cisneros Setterwall

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0