The Two Escobars (2010)

Colombia under 80 och 90-talet är ett land under koas. Koas på det sättet att det knappt går leva där. De rika levar för att gynna sig själva och underklassen måste leta sig till kriminalitet för att överleva. Annars så är det bara att ta sin familj till soptippen och börja leta efter mat och hem.

Pablo Escobar växte upp under misären. Hans väg ledde snabbt in i den kriminella världen. Han fick snabbt fotfäste och växte sig starkare i det korrupta samhället genom drogpengar och mord. Pablo insåg redan som barn hur samhället såg ut och att det inte fanns styrka nog uppifrån att förändra samhället.
Bland underklassen ansågs Pablo vara en räddare. Med han rikedom hjälpe han de fattiga. En sort Robin Hood ikon i ett eländigt samhälle. Han byggde hus åt över 700 familjer som bodde på soptippar, han byggde fotbollsplaner i de fattigaste områderna. Pablo hade alltid älskat fotboll. Han såg snart möjligheten att tvätta alla sina blodspengar genom att köpa ett av Colombias största fotbollslag - Atlético Nacional.

"All Empires are created of blood and fire"
- Pablo Escobar

I det laget fanns en annan Escobar, Andrés Escobar. Som ynglig spelade han på en av Pablos byggda fotbollsplaner och folk såg snabbt vilken talang Andrés hade. Med Pablos och andra drogkungars ökande pengar så växte den Colombianska fotbollen sig snabbt stark. Lagen hade råd att värva kvalitetspelare från andra länder och satsa på egna talanger. Just Andres var en av dessa tillsammans med Carlos Valderrama, Faustino Asprilla, Adolfo Valencia och René Higuita var de den gyllende generationen. Rankade som fyra i världen inför VM 1994. Gick de in som en av de stora favoriterna i slutspelet. Bland annat Pelé hade laget som favorit.

Colombia hade inte förlorat en landskap på 28 matcher.

De slog Argentina med Batistuta på bortaplan med 5-0 precis innan VM.

Succen var given för den som såg på alla bitar utifrån, men om man går in på rötterna så får man svar på varför VM'et slutade i katastrof. Colombia åkte ut direkt tack vare ett självmål av Andrés Escobar. Några dagar senare i sitt hemland blev han mördad i sex skott i ryggen.
Den här filmen är berättelsen om varför detta hände.

"Life dosen't end here" - Andres Escobar (Några dagar innan mordet)

Den här dokumentären är gjord av två bröder, Jeff och Michael Zimbalist. De har gått in i ämnet djupt och lyckats intervjua många viktiga människor då balnd annat, Andres fru, de kändaste ur landslaget från den tiden och Pablos familj och medarbetare. Man sitetr och funderar på hur man lyckats få tag på dessa människor och framförallt hur de lytckades få dessa att ställa upp. Det är fantastiskt att se in i situationen djupare och höra de anhörigas röster om händelsen men också den dåvarande regeringens. De har även fått låss rättigheterna till alla kvalmatcher och VM matcher vilket gör att de har utmärkt matrial att arbeta med. Och det gör det bra! Riktigt bra!
Två gånger börja mina tårar att flöda över alla hemskheter och de har byggt dokumentären riktigt väl då man hela tiden får en teoretisk motivation till allt som händer. Det gör ont att se det här, men som sagt är det fantastiskt att följa dessa två legendariska herrars öden som flätas samman i varandra. Jag önskar att alla kunde se den här dokumentären. Men så kommer det inte bli.
jag rekommenderar den starkt till alla som är samhällsintresserade och till de som är fotbolls intresserade. Men man måste inte alls gilla fotboll för att tycka om det här.Skrivet av Robin KelloniemiTorrent: LÄNK

Kommentarer
Postat av: eliguy

Fett! Velat se den l'änge. Nu får jag ta ändan ur vagnen.

2011-04-11 @ 23:25:09
Postat av: Robin

Vm 92 var the shit alltså. Coloumbia hade ett superlag, Sverige spela som de aldrig kommer göra igen, Brasilien hade ett köttarlag med Romario och Bebeto. Rumänien växte till ett storlag med Hagi. Italien var bra som vanligt med en Baggio på topp. Bulgarien hade ett bra lag med Stoichkov. Oleg Salenko sprutade in mål för ett okej Ryssland. Kamerun hade Milla med. Tyskland hade Klinsmann i målform. Argentina hade Maradona och Batistuta. LEGENDARISKT är allt jag säger.

2011-04-12 @ 13:50:24
Postat av: Ida

Den skulle jag vilja se :)

2011-04-12 @ 15:35:39
URL: http://ipeterson.blogg.se/
Postat av: Per

Här är en jävligt bra dokumentär om Pablo Escobar och hans flodhästar. Den lär vara uppe på Dox ett tag till. Kolla in den ffs!http://svtplay.se/v/2367737/dox/pablos_flodhastar?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2371482/sb,p129798,1,f,-1

2011-04-12 @ 17:28:01
Postat av: R

Tack för länken. Har varit intresserad av Andres Eskobar-storyn sedan det hände.

2011-04-19 @ 13:32:24
URL: http://omphalos.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0