"There is only one sacrifice nobler than sacrificing one's self for their country; that is marrying a man who does."The Four Feathers


Jag har i tanken tänkt ut en ambitiös plan. Jag ska börja skriva om varje film jag ser på istället för att välja ut enbart godbitarna. Då jag ser på film i princip varje dag så kan det bara betyda en sak. Jag kommer att gå under.

Hursomhelst. Jag ska iallafall ge det ett seriöst försök.

Shekhar Kapur, mannen som tävlar med M. Night Shyamalan om att ha filmbranschens coolaste namn regisserade år 2002 "The Four Feathers". Fyra år tidigare hade Shekhar Kapur gjort stor succé med sin film "Elizabeth". Filmen hade blivit nominerad till fyra Oscar b. la för bästa film. Förväntningarna var således höga när hans andra kostymfilm skulle få premiär.

Filmen, som är baserad på boken med samma titel skriven av A.E.W Mason, handlar om en ung brittisk officer som hoppar av armén, år 1898, bara dagar efter han fått reda att hans kompani skall skickas ut till krig i Sudan. I den här berättelsen så var det på den tiden bland det värsta en man kunde göra. Att hoppa av armén. Männen som gjorde detta fick av sina kamrater en vit fjäder som skulle symbolisera mannens evighetslånga feghet. Den unge mannen, som heter Harry, åker till sin fästmö för att berätta nyheterna. Väl där får han ett brev. Brevet visar sig innehålla tre vita fjädrar, skickade från hans vänner i kompaniet. När fästmön får veta hur allt ligger till avsäger hon sig mannen och ger även hon en vit fjäder till honom. Ensam kvar och fylld av ånger och skuldkänslor beslutar sig mannen att försöka tvätta bort sin eviga stämpel som feg. Han åker efter sitt kompani till Sudan för att gottgöra sig och att personligen ge tillbaka fjädrarna till sina kamrater. 

Huvudrollen spelas av den bortgångne Heath Ledger. Med sig har han Kate Hudson (Ni vet hon som spelar den befriande groupien med den härliga livsgnistan i "Almost Famous", Djimon Hounsou (han som nästan alltid får spela afrikanska slavar) och Wes Bentley (Den skumma pojkvännen i "American Beauty"). Tillsammans utgör dom en kvartett som på ett alldeles otroligt vis försummar sina talanger. För det första kan jag inte förstå varför man i en film om britter inte har brittiska skådespelare i de ledande rollerna. Och om man nu beslutar sig för att ha amerikaner i de ledande rollerna borde man åtminstone se till att de lär sig det brittiska uttalet lika bra som om det vore en britt. I Kate Hudsons fall har man väl knappt bemödat sig att ge henne ett nybörjar band i hur brittisk engelska låter. Hennes dialekt kan vara bland det vidrigaste jag hört. Det är inte bara i replikerna, hon är fantastiskt dålig i allt hon gör. Heath Ledger är tyvärr nästan lika dålig han. Iallafall om man tittar till hans talang och andra roller där han ofta har en nyanserad och djup rolltolkning av sina karaktärer. Här är det yta, yta och yta.

Tyvärr lägger filmen en alldeles för stor vikt på den urlöjliga kärlekshistorien. Hade man istället lagt mer fokus på mannens skuldkänslor och besatthet att bevisa sig för sina vänner. Eller om man fokuserat på Harrys osannolika vänskap, som är fylld av äventyr och sanning, med den afrikanska muslimen(?). Då hade det kunnat bli något.

Jag märker att jag lagt världen jävla bashdown på den här filmen. Riktigt så usel är den inte. Men när man märker att talangfulla människor bara slösar bort en hel historia och film, som ändå hade kunnat bli riktigt bra, då blir man bara så trött och uppriktigt sagt förbannad. Det hade ju kunnat bli så mycket mer än en dussinfilm liksom. Det hade kunnat bli en episk historia om en man som är med om världens största äventyr. 

Btw, Ledger har en hemsk peruk och hemskt fejkskägg i filmen. Och ibland undrar man om sminkösen smorde in hans ansikte med skokräm innan tagningarna. Det ser inte bra ut alltså.
Regissör: Shekhar Kapur
Skådespelare: Heath Ledger, Kate Hudson, Wes Bentley, Djimon Hounsou
Land/År: USA/Storbrittanien - 2002


Se även:
Alla sorters episka filmer där människor gör otroliga resor genom öken, krig eller fängelsen.

Trailer:http://www.youtube.com/watch?v=gmbcjq7DOgQ


Eli Cisneros SetterwallKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0